Wednesday, February 27, 2013

Kaum Adam,Jom Berhenti Merokok?

Views


 Assalamualaikum.
Lama dah tak update entry baru ^^
sorry,kekangan masa.Busy kan,lagi2 awal tahun mcm nie..
Ada juga kawan2 yg minta update resipi baru urmm..
Resipi memang dah ada,cuma nak update dalam blog je yang tak sempat ^^
InsyaAllah lepas ni akan kembali menjadi chef semula :)

So,pendek cerita..Kenapa dalam banyak2 tajuk,mummy 
pilih tajuk nie?Hehe.
Sebab utama,daddy perokok tegar.
Pening kepala mummy dengan asap rokok.hehe
(sorry daddy,termengumpat pulak)

Before nie,mummy pernah buat entry
mengenai isu merokok nie.Alhamdulilah,at least dapat la membantu
kawan2 di luar sana mendapatkan tips.
Ye tak?

Banyak sebenarnya tips untuk berhenti merokok.
cuma nak or tak nak je :)
Merokok nie dah jadi 1 tabiat,so,memang confirm memerlukan
masa untuk berhenti.
Isteri-isteri,awek-awek di luar sana yang senasib dengan mummy,
bagi la masa & sokongan kepada mereka untuk
menjayakan misi 'TAK NAK MEROKOK'.
(boleh ke ek?susah nie)

   1.Selalu berpuasa : Bila berpuasa,kita tak merokok lebih kurang 13jam
iaitu dari subuh sampai waktu maghrib.Even still boleh membalas dendam 
pada waktu malam,kalau selalu puasa,lama-lama sistem badan tu dah
biasa,pastu tak de laa ketagih sangat ^^
(boleh ke daddy nak puasa lama2?)

   
2.Luangkan masa terluang bersama orang yang tersayang : Kita mesti taknak
anak-anak kita merokok bila mereka sudah besar.So,kenalah
tunjuk sikap yg positif.
Biasakan diri jangan merokok depan anak-anak.
Banyak luangkan masa bersama dengan anak-anak atau
orang yang tersayang.

3.Aktif bersukan : Orang yang aktif bersukan biasanya
selalu menitikberatkan kesihatan tubuh badan.Cari aktiviti sukan 
yang sihat dan lakukan dengan kawan-kawan
untuk lebih seronok dan sebagai motivasi diri.

*Tips di atas adalah rentetan dari entry ini*

   
Nota Kaki:Kalau dah semua tips ni tak jalan juga,
pergi kedai beli NIQUITIN 
(yang ni mummy tak pernah try lagi)  
Rasanya boleh pilih nak yg tampal or gula-gula.
Ikut kajian,katanya dalam masa 5minit boleh menghilangkan 
ketagihan ^^.
Tapi harganya?? (mak datuk)
  Lebih kurang RM50-RM75 sekotak :)

Tapi confirm-confirm nnt ada yang cakap:
"Lagi mahal harga niquitin dari rokok,baik beli rokok"
LOL 

Cuci-cuci mata 

 
 Jom jengah entry ini:

       
Sekian :)


 
 

Terima Kasih kerana membaca entry mummy..kalau suka like laa yer :)

7 comments:

Nao Mei said...

Assalamualaikum....betol tu mummy...cik akak pun memang tak suka orang merokok nie..hihi...bukan apa...asap rokok buat cik akak semput..hahaha....

kalau sudi jom join segmen cik akak yang tak seberapa nie

http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/02/segmen-kenali-saya-purple.html

Normi Nieza said...

hurmm..banyak dapt buat kempen..tp nampak mcm xberkesan jer..huhu

mummy aien said...

Nao Mei:insyallah mummy singgah nnt :)

Normi:betul..semua mcm tak de apa je bg mereka si perokok ^^

merahitujambu said...

pening jugak nak bau rokok..sesak nafas di buatnya

Seneorita Baharin said...

nice sharing mummy...setuju sgt dgn tips2 yg mummy bg tu...kena suruh my bon2 baca ni...nak berhenti rokok myb susah bg perokok tegar ni kan, tp kalau diorang reset mind tu balik n juz thinking +ve, in shaa Allah, boleh punya berhenty kan mummy.. :)

mummy aien said...

merahitujambu:tau xpe..pening lalat dibuatnya ^^

seneorita:thats true my dear..kena usaha berhenti kalu x,smpi bila2,kita hidup bertemankan asap rokok jew,, :) have a try ok..

Mieza Jhaa K said...

Syukur alhamdulillah suami saya tak merokok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua entry dan post di atas adalah Hak Milik Pena Biru Mummy :)