Wednesday, November 21, 2012

25 Tanda-tanda Sakit (Mesti baca nie)

Views


Assalamualaikum..
Sambil menunggu waktu kerja tamat , mummy dah buntu da , apa nak buat nie..hehe..
Sepatutnya,entry nie mummy buat untuk weekend nie,tapi rasa mcm tak sabar je nak share dgn anda semua..
25 tanda-tanda sakit
Hah?apa tue?maksudnya?hehe..sure anda mesti tertanya-tanya kan?
Apa lagi,jom kita kupas satu demi satu..
Semoga bermanfaat untuk tambahan ilmu kita bersama ya!


1.Mata (bertindak balas dengan hati)
Mata menjadi merah : hati mengandungi paras toksin yg tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dlm proses pembuangan toksin.
Mata menjadi kabur : sering berlaku pada waktu pagi.menandakan proses penyeimbangan
hati sedang berlaku.
Keluar tahi mata : fungsi hati lemah,pembuangan toksin sedang berlaku.
Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
Keluar air mata : gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau
bebanan kerja.


2.Hidung (berhubung rapat dengan paru-paru dan kerongkong)
Selesema : proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong.badan mengandungi
asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat)
Hidung sumbat : paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
Bersin : proses membuang toksin di bahagian kerongkong & proses penyeimbangan masalah alahan hidung.
 


3.Batuk
Batuk keluar kahak:Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
Batuk tanpa kahak:Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari
Batuk dan berasa gatal di kerongkong:Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru,biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok
atau terdedah kepada udara yang tercemar. 


4.Kerongkong
Kerongkong kering:Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan.
Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin..
Sakit kerongkong:Seperti di atas.Paras keracunan lebih serius. 


5.Bibir (berkaitan dengan fungsi system penghadaman)
Bibir pucat:Sistem penghadaman yang lemah , Perut mengandungi angin , Kurang darah yang disebabkan oleh system penghadaman yang kurang sempurna
dan mengakibatkan kekurangan zat besi.
Bibir kering & pecah:Perut mengandungi banyak bahan toksin. 


6.Mulut dan Lidah(berkaitan dengan fungsi jantung & system peredaran darah)
Lidah/Gusi bengkak,sakit:Menunjukkan jantung mempunyai masalah,seperti lemak
yang berlebihan,injap menjadi lemah,saluran koronari tersumbat dan lain2 lagi.
Lidah,tisu mulut atau gusi menjadi pecah2 (ulser) :Menandakan darah
mengandungi asid berlebihan.
Mulut berbau busuk:Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.


7.Telinga (berkaitan dengan buah pinggang)
•Telinga terasa tersumbat:Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
•Telinga berdengung:Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang
setelah berjalan-jalan.


8.Kulit Berpeluh
Peluh masin:Badan mengandungi lebihan asid uric.
Peluh berbau:Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


9.Ruam dan Bisul
•Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak
larut dalam air.

•Proses penyingkiran toksin melalui kulit akibat terlalu banyak
memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.
 
10.Kulit gatal dengan ruam
•Proses penyingkiran toksin melalui kulit akibat terlalu banyak
memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


11.Kulit pecah dan berair
•Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.
(tips:sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan)


12.Rambut Gugur
•Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah.Selepas proses gugur,rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.


13.Sendi-sendi,Tangan dan Kaki
Sakit sendiRasa panas : menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda2 penyakit pirai (gout)
-Tidak rasa panas:tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism)
-sakit di bahagian bahu:menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolism tidak seimbang.
Kebas tangan:Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancer.
Kebas tangan kiri dan lengan:Tanda-tanda lemah/sakit jantung
Kebas kaki:Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancer.
Sakit tapak kaki:Menandakan buah pinggang lemah mungkin kerana duduk terlalu lama.
Sakit tumit kaki:Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.


14.Tanda-tanda Dalaman
Kepala:secara amnya segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan system pengaliran darah,jantung dan saraf otak.
Pening/Sakit di bahagian depan kepala:Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis)
akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
Pening/Sakit di bahagian belakang kepala:Menandakan ada penyakit tekanan darah tinggi
Bisul terjadi di kepala:Tanda pembuangan toksin sedang berlaku (migraine)
Rasa pening yang memusing:Tanda kurang darah atau
pengaliran darah tidak lancar.
 
15.Mulut/Kerongkong/Lidah
Loya/Muntah:Tanda penyakit lelah.Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
Muntah darah:Darah merah (pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong) , Darah hitam (pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut (ulser)
 
16.Lidah rasa tegang dan pendek
Tanda sakit jantung.
 
17.Keluar air liur yang pekat
Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman.


18.Kencing
Kerap kencing:Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
Air kencing berkapur:Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang
Air kencing berminyak:Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak
Air kencing pekat berwarna coklat:Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku
Air kencing berdarah:Penyakit batu arang atau buah pinggang luka


19.Buang Air Besar
Cirit-birit/Kerap buang air besar:Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar.
Sembelit:Membersihkan toksin dari usus kecil
Najis Berdarah:Darah merah (masalah buasir/barah) , darah hitam (ulser perut)
Najis berwarna hitam:Proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku


20.Badan
Sakit menyucuk:Proses menyeimbangkan urat saraf
Sengal:menandakan luka dalam badan
Menyentap:Proses menyeimbangkan urat saraf berkaitan dengan organ badan
Tegang:Proses melancarkan pengaliran darah
Terasa berat/lenguh:Badan mengandungi asid yang berlebihan
Terasa panas:Badan mengandungi asid,menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
Terasa ringan:Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


21.Rasa takut mengejut
Lemah fungsi buah pinggang.Tenaga batin pun lemah.


22.Cepat naik marah/naik darah
Fungsi hati lemah dan tekanan darah tinggi.
 

23.Rasa bimbang dan takut
Sistem paru-paru yang lemah
 
24.Rasa seronok atau bimbang tanpa sebab
•Sistem jantung yang lemah
•Sistem saraf otak yang lemah
•Masalah pengaliran darah


25.Suka berfikir dan berkhayal
Sistem penghadaman yang lemah



 So,pokok pangkal jagalah kesihatan ye..
Sekian :)


Terima Kasih kerana membaca entry mummy..kalau suka like laa yer :)

4 comments:

kitatauke said...

huhh..byknye penyakit..nak kene jaga kesihatan betol2 ni...umur dah meningkat..penyakit pun macam nak bertepek je kat badan ni ha...

mummy aien said...

hehe tau xpe..kena jaga tau..xnak la belom 40 dah sakit mcm2 kat badan..:)

ISs said...

Nice info...
kena berjaga2 kalau mcm ni...

mummy aien said...

yup! mesti jaga tau,kesihatan no1 :) sama2 laa kita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua entry dan post di atas adalah Hak Milik Pena Biru Mummy :)