Nyum nyum nyum!! Sejak dua menjak nie,mood rajin mummy
berlumba-lumba datang untuk memasak..Before,asal nak memasak je,mesti tunggu
weekend atau bila cuti kerja..hehe..(kantoi sudah) tapi lately,selalu dah kena
‘sekolah’ dengan Mr.Daddy,hehe..Padan muka diri sendiri..So,berbekalkan ilmu
dari bapak mertua mummy yang dah semestinya pakar memasak ok,mummy cuba memasak
1 menu yang bukan calang-calang ok..hehe…my fav too..ingat susah nak
buat,sekali dah masak,dengan tulang 4 kerat sendiri,rupanya simple bangettt…huhu..so,cepat
ambil pen & kertas skrg , anda pun mesti kena mencuba..:)
Ikan Tiga Rasa
Bahan-bahan
×Ikan siakap/ikan kerapu (depend laa
ikan apa anda suka-mummy pilih siakap)
×lengkuas (dalam 1 inci)
×halia (dalam 1 inci)
×cili api 5 biji (ikut pada tahap
kepedasan anda ye)
×sayur-sayuran (mummy
pilih:carrot,kobis bunga,timun & tomato)
×perahan air limau
×daun ketumbar (ini utk hiasan je)
×sos ikan
×serai 3 batang
×bawang putih 3 ulas dihiris
p/s:oh ya,lupa nak
bagitahu,resipi mummy buat nie anggaran utk 2-3 orang je ok :)
Cara-cara membuat
×goreng ikan dalam minyak penuh
ye,goring sampai garing.then letak tepi dulu.
×tumbuk lengkuas,serai,halia &
cilia pi (kalau dapat,elak dr blender ya)
×tumis bawang putih sampai naik bau.
×masukkan bahan-bahan ditumbuk,biar
sampai masak
×bila cili dah masak,masukkan
sayur-sayuran
×tambah air sedikit kalau nakkan kuah
sedikit
×masukkan sos ikan,perahan air limau
dan garam (masuk gula jika suka-mummy tak guna gula)
×Dah settle semua,taburkan di atas
ikan yang digoreng tadi.
×hiaskan dengan daun ketumbar (letak
daun ketumbar,lagi sedap tau 3 rasa nya)
p/s:hah nie kalau ibu-ibu mengandung
confirm suka dengan menu nie..hehe
apatah dihidangkan dengan nasi panas
:)
senyum sampai ke telinga tau
Mr.Daddy..alhamdulilah..
1st try,dah menjadi…
Thanks pada my father in law,atas
resipi nya..
So,selamat mencuba ya..Kalau dah jadi
tue,sudi-sudi kan komen & share ok..
No comments:
Post a Comment