Monday, February 18, 2013

5 Tips Memilih Pakaian

Views

"Wah cantiknya baju tue!Nak beli laa.Muat tak muat belakang kira,
janji aku mesti dapatkan baju tue!"
 
Mesti ada antara kita yang pernah alami situasi begini kan?
Alaa..mummy pun sama..Hehe,,tapi cakap sorg-sorg dalam hati je laa..
Membeli tanpa berfikir panjang!
So,jom kita pelajari 5 perkara yang seharusnya dititikberatkan ketika
memilih pakaian.
(Lelaki perempuan pun boleh baca)

1.Saiz yang betul 
Sebaiknya sebelum membeli pakaian,apa kata try dulu.Kerana tidak semua baju yang cantik selesa utk dipakai.Jadi,sebelum membazir apa kata anda pastikan dahulu adakah ia berbalou untuk dibeli ataupun tidak.
(Say no to online shopping : mummy said hehe)
 
2.Rona warna yang sesuai
Pemilihan warna juga penting.Adakah warna baju yang anda pilih sesuai dengan warna kulit anda?Atau adakah sesuai dipadankan dengan koleksi kasut yang ada?Atau mungkin padankah dengan tudung? 

3.Teliti jenis kain/fabrik
Jika anda seorang yang kuat berpeluh,seeloknya teliti kualiti dan jenis kain yang hendak dibeli.Adakah ia kain yang serap peluh ataupun tidak.Ish.Nie penting ok!
 
4.Pastikan baju tidak berlubang atau koyak
Jaga-jaga!Adakalanya malang tidak berbau.Pastikan betul-betul adakah pakaian itu dlm keadaan sempurna atau sebaliknya.
(pernah terkena dekat diri mummy sendiri..sedih)  

5.Pastikan zip berfungsi dengan betul
hah nampak cam remeh,tapi penting juga k!Make sure zip (jika ada) berfungsi dengan betul ok.Mana tahu tengah dok syok2 tayang baju atau seluar baru,tup3 ada pula insiden yang memalukan..
 
*mummy buat entry ini berdasarkan pengalaman sendiri + beza sikit dari post blog lain yang asyik paparkan hal sama*
 
*sharing is caring*  






Terima Kasih kerana membaca entry mummy..kalau suka like laa yer :)

10 comments:

zulaika zulkifly said...

haha , nice tips ! thanks share mummy ;)

zulaika zulkifly said...

haha , nice tips ! thanks share mummy ;)

zulaika zulkifly said...

haha , nice tips ! thanks share mummy ;)

zulaika zulkifly said...

haha , nice tips ! thanks share mummy ;)

zulaika zulkifly said...

haha , nice tips ! thanks share mummy ;)

mummy aien said...

wow..byk nye komen yg same..:)
hehe...welcome syg..share2 :)

Murni said...

tips yg best...'say no to online shopping..' hehe.

mummy aien said...

#Murni : kan?? bahaya kalau dah jadi hantu online shopping :)

Seneorita Baharin said...

betul tu setuju dgn mummy, say no to online shopping..dah pernah terkena haritu..lepas ni mmg serik nak beli baju guna online..huhuh

mummy aien said...

hehehe,,tau xpe..byk keburukan b'banding kebaikan bile shopping on9 nie..grrr ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua entry dan post di atas adalah Hak Milik Pena Biru Mummy :)