Tuesday, November 06, 2012

Belum Cuba Belum Tahu..!

Views
Assalamualaikum...

Wah..Alhamdulilah Ya Allah,hari ini dah 06 Nov,umpphh mcm cepat aje masa berlalu kan? Dah hujung-hujung tahun macam nie,normal laa,banyak tempat hujan laa banjir laa..Kt tempat mummy, of cos laa..Sekejap hujan,sekejap mendung,sekejap panas..Hehehe..Tue laa namanya nikmat & anugerah dari Allah SWT.. 

Tempat anda hujan? 
`、、`、、ヽヽ、ヽ、ヽ、ヽ、ヽ、ヽ、ヽ、ヽ 、ヽ`、ヽ`
、`、、ヽ`、ヽ 、ヽ`、ヽ`、ヽ ヽ`、ヽ、ヽ、ヽ`、ヽ、ヽ`
、ヽ`、ヽ`、`、、 ヽヽ、ヽ (“.)`、`、、ヽ`、ヽ 、ヽ`、ヽ
ヽ`、ヽ、ヽ、ヽ`、ヽ、ヽ``/█\.ヽ 、ヽ`、ヽ、ヽ`、ヽ 、ヽ`
ヽ`、ヽ`、`、、 ヽヽ、ヽ`_||_`、、|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ |▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
Jangan lupa berdoa : (bagi yg beragama Islam ya) 
Allahumma soyyiban nafi'a -
Maksud : Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat.(HR Imam Bukhari)
 
Semoga hujan yg dilimpahkan oleh-Nya mengandungi 1001 nikmat yg tidak ternilai..:)
 
Tapi bukan ini sahaja yg mummy nk share kan..Sebut saja pasal hujan,mesti petang2 camtu tengah-tengah hujan mesti perut akan lapar kan??Hehe..(Asal hujan je lapar,asal lapar je hujan)..
Emm..sebut pasal lapar,mummy nak share 1 cerita.. (mesti baca tau!!!)
 
Nak dijadikan cerita,kenapa ntah semalam petang mood rajin mummy tetibe je datang...Huhu...
Almaklumlaa,bila mood rajin da datang,apa lagi..Mula laa tangan nie,sambil berblog sempat lagi bergoogle...:) Hehehe... Search punya search,tuppp! Wow..nyummy...Makanan laaa~~
Puding-puding,tart laa,pai laa..emmm..membuka selera betull..Da laa tengah kelaparan+kesejukan pula kan? Ha..kalau anda yg baca nie,tempat anda kebetulan hujan,mesti rasa mcm mummy cakap nie kan?
 
So,sambil bergoogle tengok resipi tue,akhirnya mummy telah membuat 1 keputusan..Nah!!
PUDING KARAMEL GULA HANGUS...Hah,maybe pada anda,alaa biasa je kan..Apa yg bezanya??Hehehe..Actually,nie laa 1st time mummy nak cabar diri mummy utk membuat sendiri puding karamel nie..Before nie,yg mummy tahu,gi ke pasar malam ke bazar ke,just beli aje..Memang laa sedap..hehe..mahal pon boleh tahan kan?So,why not kan mummy buat sendiri?? Hah..apa lagi,mula laa bersingsing lengan di dapur..Daddy  pun kemaen menyindir-nyindir hehehe...Cam tak percaya je wife dia nie nk masak puding..Hehe..Dalam sejarah laa kiranya mummy nak masak puding ok! 
 
Bak kata pepatah, Jangan menyerah sebelum berjuang... Chewahhh~ Huhu..Penyediaan puding karamel mummy nie mengambil tempoh masa selama 1jam..Dan akhirnya...Nah!!
 
 
      Nyummy kan???Hehehe...Mcm2 komen mummy terima di komen facebook mummy..Hah.. Sapa tak terbakor kan?? klik disini ... Huhu..1st try dan terus menjadi..Kau ade??Excited laa mummy tak terkata da.. 
 
Sekian laa story morry mummy entah ape2 nie..hehe..sian anda kena baca...
Opsss...bukan ini saja mummy nk share ok..Actually,di sebalik story mummy tak seberapa nie..Di sebalik puding karamel,di sebalik rahmat hujan nie ada beberapa tips yg mummy nak kongsikan dengan anda semua..:) 
 
  • Sebagai seorang manusia,firstly jangan sesekali menyerah kalah / berputus asa dalam mengerjakan /mendapatkan sesuatu..(mummy google resipi puding karamel dan cuba utk membuatnya..walau tak yakin puding itu menjadi tetapi mummy kena mencuba)
  • Pedulikan atau abaikan kata-kata/sindiran/cemuhan orang di sekeliling kita (mummy memberanikan diri untuk mencuba meskipun ada orang sesekeliling yg was-was dengan kebolehan/kemampuan/bakat kita)
  • Jangan kata TIDAK dalam kamus hidup kita (Latih diri untuk mempercayai kemampuan diri sendiri..Kata saja BOLEH pada apa jua yang kita lakukan)
  • Belajar untuk mengucap syukur dan terima kasih (Setiap apa yang kita lakukan adalah dengan kehendak-Nya..So,tak salahnya jika kita merendahkan diri dalam membuat sesuatu..Contoh semalam ketika mummy selesai menyiapkan hidangan puding mummy,terus mummy mengucap Alhamdulilah bertujuan utk tanda terima kasih kita kepada-Nya atas kemudahan/kesenangan yg dia berikan pada kita)
        Itulah tips-tips yg dapat mummy kaitkan dengan story mummy di atas..hope anda semua bersetuju dan turut sama-sama menimba pengetahuan ye..:) Sebarang komen / apa-apa utk di share silalah ye..
 
Salam sayang dari mummy :)
 

Terima Kasih kerana membaca entry mummy..kalau suka like laa yer :)

4 comments:

Anonymous said...

karamel puding mummy memang sedap.. rugi sape ta rase :D

mummy aien said...

hehehe...sedap sampai termuntah kan?

Anonymous said...

bukan muntah tue mummy.. tue menikmati namanye :D

mummy aien said...

hehe menikmati laa sgtt~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua entry dan post di atas adalah Hak Milik Pena Biru Mummy :)